sitemapsitemap

[問題]白點問題

魚病避不了, 討論海水魚常見疾病,如白點、厭食等...好等魚友能對症下藥

版主: 版主管理群

[問題]白點問題

文章hunstein » 週一 9月 7, 09 18:50

我條五彩吊(2吋半長) 新番落缸兩日身上就出現在D白點, 仲有...佢係甘打側身擦沙底. 我而家用左個醫生缸隔離佢, 24小時後身上白點少左. 我想請教下, 佢係未習慣水溫出現白點定係出現白點虫呢 ? 我現在可以點處理佢呢 ? Thanks !
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
hunstein
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章香港仔 » 週一 9月 7, 09 20:19

hunstein大 RT或FOT?吊類易惹白
香港仔
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章天皇星0293 » 週一 9月 7, 09 22:08

香港仔 寫:hunstein大 RT或FOT?吊類易惹白点!新入缸...吾適應更易,如落缸兩日身上就出現在D白點,即主缸已有...... :感冒:
既然己隔離在医生缸,米係医生缸落藥医,吾想用藥可試下調低比重1010但可能要over30日 :石化:

但凡吊類都叫白點皇,最容易病發,其實你個主缸相信亦不以幸免!

小弟就曾用過隻 U.S.A. Bacterial Killer 幾好用,全缸照說明指引落藥,連落4~5日,全部攪掂晒(只係D白點,唔係缸中魚)!
熄水冷,水溫在28.5~30度,之後每星期換 1/4 水。

$ 15- Only ! :roll:
頭像
天皇星0293
頑強小水榕
頑強小水榕

文章hunstein » 週二 9月 8, 09 16:33

Thanks ! 不過禽晚d白點又冇晒啦 ! 有冇用個藥, 又消失晒, 真奇怪 !
hunstein
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章crs_james » 週二 9月 8, 09 17:44

好多時D魚剛剛落水唔適應會出白點
但適應後自身抵抗力可以整走D白點 :mrgreen:
crs_james
可愛的新燈
可愛的新燈

文章hunstein » 週三 9月 9, 09 0:12

james 多謝你的意見 !
hunstein
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章kit » 週三 9月 9, 09 1:07

條魚開到口肯食野就唔怕
"我不知第三次世界大戰用什麼武器, 但我知第四次世界大戰會用木棍和石頭...."---愛因斯坦
頭像
kit
水族田園
水族田園

文章天皇星0293 » 週三 9月 9, 09 8:10

如落左銅藥D魚係會無咁搶口或收口添架!

:-|
頭像
天皇星0293
頑強小水榕
頑強小水榕

文章老師鮮師 » 週一 9月 14, 09 22:16

師兄有冇U.S.A. Bacterial Killer 既相睇下?我個缸發現白點. :cry:
倒錢落咸水海中...
頭像
老師鮮師
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章老師鮮師 » 週三 9月 16, 09 23:54

入咗支USA殺菌水...200mL $13蚊. :-D

圖檔
倒錢落咸水海中...
頭像
老師鮮師
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章天皇星0293 » 週四 9月 17, 09 8:38

隻藥幾好用但最緊要落小唔好落多!
無須絕對依說明,例如:醫療疾病用...每100公升用藥10ML連落數天,直至病除。
愚見則認為每100公升最多用藥"8ML"就夠,否則容易 Dead 魚;落藥後魚會呼吸急速,所以最好用氣石"加大打氣"!
不要直接把藥沖落缸,最好用膠兜把藥拌混才慢慢逐小流入缸內!

三日一個療程;之後觀察期........小藥但落多一兩日比較穩陣呢!!
頭像
天皇星0293
頑強小水榕
頑強小水榕

文章老師鮮師 » 週四 9月 17, 09 9:12

天皇星0293 寫:隻藥幾好用但最緊要落小唔好落多!
無須絕對依說明,例如:醫療疾病用...每100公升用藥10ML連落數天,直至病除。
愚見則認為每100公升最多用藥"8ML"就夠,否則容易 Dead 魚;落藥後魚會呼吸急速,所以最好用氣石"加大打氣"!

三日一個療程;之後觀察期........小藥但落多一兩日比較穩陣呢!!
謝謝師兄提醒. :-D
第一晚落咗1mL在缸, mo仔無咩反應, 這段期間小弟暫時不會加魚, 但見mo仔孤令令, 好想加多條陪佢. :cry:
倒錢落咸水海中...
頭像
老師鮮師
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章kit » 週四 9月 17, 09 11:33

老師鮮師 寫:
天皇星0293 寫:隻藥幾好用但最緊要落小唔好落多!

謝謝師兄提醒. :-D
第一晚落
"我不知第三次世界大戰用什麼武器, 但我知第四次世界大戰會用木棍和石頭...."---愛因斯坦
頭像
kit
水族田園
水族田園

文章老師鮮師 » 週四 9月 17, 09 11:50

kit 寫:白點未清, 莫加新魚
請教師兄 : 白點病的周期係幾多日呢? 我見有人話3日, 又有人話7日, 什至有人話係14日!!! 搞到我都唔知邊個真, 不過我會情願等耐D都唔會即刻落生物. :lol:
倒錢落咸水海中...
頭像
老師鮮師
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章kit » 週四 9月 17, 09 12:03

摘自"鬧市冰室"---http://www.aquarium.org.hk/cgi-bin/ch/topic_show.cgi?id=28353&h=1#268827

白點治本的療法

有關用藥問題:孔雀石綠加銅,會加強銅毒性,會死魚。
銅喉治病原理跟下銅藥一樣,前者任其分解,後者按份量加入,銅量過多過長都會中毒。

不同價錢和品牌銅藥,分別在於毒性,平者為平價硫酸銅,毒性高殘留性大,貴者經過處理,銅化學形態不同,毒性較低殘留性較硫酸銅低,長期毒害較細。

凡魚店買魚必定有白點跟身。港九新界的大部份魚店我都差不多光顧過,還未賣過無白點的魚,問題係立即爆發出來還是潛伏,視乎魚種同狀態而定,因此立即把新魚放入缸,跟健康的魚一齊,必定累街坊。

魚缸一有白點很難斷尾,若是rt魚缸更唔使唸都得,因為rt缸白點藥,落左同唔落都無乜分別。而治療白點,只能於早期成功治療,一旦發滿全身先治療,神仙難求。

想魚缸平安無事,只有一個治本辦法,就是人類對抗傳染病的方法:隔離、治療。
首先要確保魚缸無白點存在。新缸若有新生物石,不可立即養魚,不然將魚送死。應把新石隔離養最少一個月,待白點生命週期終結,令白點在無魚情況下全死亡方可下缸。或乾脆把缸連石先養最少一個月,才下處理過無白點的魚。

浸淡水去白點方法,不能施行於所有魚種,而且細魚體弱,經不起久浸,此法不熟習會有危險,而且不一定去除所有白點,常用浸淡水法者亦常有白點復發問題,故不推介給初試者。

較安全和有成較之方法,新魚先隔離於隔離缸下銅藥治療白點最少兩星期,水溫加至廿八度,加快生態週期,至完成銅藥基本療程,殺死所有附身尚未爆發的白點蟲,同時備用抗生素藥物混合治療細菌,真菌感染,如發霉,爛身。至確認魚無任何病狀,方可下主缸。而對未肯開口之新魚,可先待於隔離缸中開口後,方下藥治療,避免藥物影響其開口時間。

自採用隔離治療法至今,我的主缸從未爆發過白點,由於白點早於隔離期時已給消滅於萌芽狀態。而新生物石由於先被無魚隔離逾月,同樣亦不能成為白點根源。
頭像
kit
水族田園
水族田園

下一頁

回到 急症室

sitemapsitemap

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客