sitemapsitemap

[教學二]海水RT(reef tank)/FOT(fish only tank)硬件(入門篇)

萬事起頭難, 能有前人指路必能事半功倍

版主: 版主管理群

[教學二]海水RT(reef tank)/FOT(fish only tank)硬件(入門篇)

文章chilung » 週二 1月 27, 09 11:43

其實各位如果有養開海水魚o既, 可唔可以講解下養海水魚o既硬件, 等我地知道如何入門, 毒下各位魚友都好o丫.
凈係貼靚相, 我仍然係唔知如何入門.
就好似蝦版咁, 講硬件講水溫水質都一大堆文章置頂. 咁人地睇完o的靚蝦相, 再睇埋置頂o既硬件/養殖文章, 咁唔中毒都幾難啦!! :lol:

小小建議, 還望各位海水魚友及版主參考參考, 多多分享... :eek:
水草蝦缸24"x10"x14"
Aquaclear50 Eheim2026 Schego optimal
T8 20Wx4 JBJ 1/15HP

小三角莫絲 火焰莫絲 珊瑚莫絲 鳳尾苔 小水榕 迷你水榕 鹿角鐵皇冠 蜈蚣草
圖檔
頭像
chilung
不一樣迷宮
不一樣迷宮

文章nwfmwyoj » 週四 1月 29, 09 12:04

首先大家新年進步! 新一年事事如意! 魚魚又靚又健康! 心想事成! 投資有道! 今年身家漲漲漲!!!

小弟不材! 大家硏究一下...

呢一陣都好多師兄都問細缸既 setup, 但老實講, 細係難玩過大缸好多既... 因為當一滴墨水落入一杯水, 會令佢變黑... 但一滴墨水落入一桶水, 影晌就冇咁大.....

當然... 努力同所花既時間都成正心比既... 如果你可以日日都換水, 細缸都可以唔太要太多設備都飬到既.....

FOT 淨養魚魚缸
RT 珊瑚魚缸

水溫
FOT 部份魚係要水溫低既, 好似賊仙只可以係28度以下, 日本黑蝶就仲要低d 添... 但有大部份其他都唔太怕熱, 當然, 佢地都係珊瑚魚, 太熱都係唔得既... 30度咁上下好喇... 如果35, 36 就人都頂唔順啦, 何況係魚呢...

RT 就要24-26 度, 地球暖化.. 珊瑚都因為水溫高而白化... 高過 26 都未必即死既但就好危險! 28 就開始有部份會溶...

溫差大無論係 FOT 或 RT 都係大問題, 所以要盡量避免!

化氮器
缸內或缸外其實唔太重要, 主要係功能...

化氮器係咸水魚缸主要器材之一, 又叫蛋白質分離器.... 名乎其實係將水裏面既蛋白質由水中抽出. 將魚兒既分泌, 餵食中有餘既物質, 還未變作有毒既亞摩尼亞之前由水中抽出, 所以一個強勁既化氮器係穩定水質係好重要既!

化氮器係利用氣泡既面積將水裏面既有機物黏住, 聚集到頂部. 所以當越多既水能夠到化氮中循環, 化氮器既氣泡越微細(面積越大), 化氮器便能發揮最高既功能!

但佢係有死穴既... 油! 如果中面有油, 就會令佢打唔起泡, 所以你見到街市魚檔都會晌d水度加豆腐"pop" 因為咁就會令水中打既氣泡散開..

化氮亦分氣木同水泵推動兩種...

由於咸水既密度比淡水高, 所以可以用氣木打到一d 比較細既氣泡, 但入水量控制唔到, 而且氣木一段時間後就要更換, 因為長時間使用後會塞.

水泵推進式化氮.. 係利用水泵控制入水量, 而入水既時間再抽取空氣到水中, 市場上有太多牌子既化氮器係用水泵推動, 亦在價格上分別很大, 主要係打出既氣泡, 越微細越好, 當然, 有咁多師兄問, 梗係唔好唔問啦...

今日講到呢度先... 當中有所不足地方, 請其他師兄補足, 指點.... 謝謝!!!
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章kit » 週四 1月 29, 09 14:15

nwfmwyoj果然有心...小弟一早見到個post都唔知怎開首 :oops:
你的墨水比喻很正, 所以各有心入門的C兄弟第一個缸建議最少是兩呎缸(大d更好...)
小弟斗膽小小班門弄斧---不如叫做入門篇啦(只合剛入門的C兄弟閱覽, 各高手師兄路過不妨指點下小弟及各剛入門的C兄弟)

1. 你想玩 FOT (Fish Only Tank) / RT (Reef Tank)?

無論玩邊科, 梗要有個缸先啦....正如nwfmwyoj兄的墨水比喻, 小弟都建議入門最少是兩呎缸(大d更好...), 有了size定案(要知是長度定案, 深闊亦有其他考慮<後續>), 就考慮是普通缸, 假滴流 / 真滴流...

很多入門的C兄弟都想利用現手頭上的舊物資去開缸, 以現手頭上的草缸加上canister filter去玩是可以的,(成功了先再full plan去玩滴流缸) 但如此難度分一定比重新規劃一個滴流缸高很多, 有點事倍功半矣...小弟小小愚見, 硬件投資走不了(無論RT/FOT都要預一筆開缸), 如budget上可行, 一次定位一個2至3呎的滴流缸去開首, 成功率一定高過用現手頭上的草缸去玩, 眼見很多友網的新魚友想用最小的普通魚缸去玩往往都失敗收尾(玩極都唔ok怎可能再full plan去玩滴流缸)…反而最煩是地方問題, 香港家居一般不太大, 橫臥四呎大缸連櫃不是個個家庭都容許(以小弟自家為例扭盡六壬先有30吋假滴流缸去玩), 如地方不成問題, budget又不緊, 一次從新定位一個2至3呎的滴流缸去開首是上算…

小弟從無FOT 經驗, 所以先講RT, 希望有FOT經驗的師兄遲d幫幫手 :oops:

A) 1.普通魚缸--- 魚缸深度是一個key point, 因RT一定是用大量生物石及厚沙底(如能鋪厚沙的話)來作主要的過濾, 但有充水層的厚沙底至少要有6寸, 砌得生物石做景亦要起碼一呎深多d, 所以缸底到水面至少起碼要有廿吋方能夠用生物石及厚沙底...講到呢處, 有人可能想知什麼是充水層---只要用互聯網打"充水層"一詞, 相信已令閣下刨充半天了...

田園亦深信世界大同, 友網(冰室)的一位P先生的大作(分析厚沙底利敝)生鬼有趣, 大家不妨參考參考--- http://www.aquarium.org.hk/cgi-bin/ch/t ... g=1&age=30

看君若閱畢上文, 相信已對充水層及厚沙底有一定認識, 其實一個RT主要是以生物過濾來營運, 若能成功建構一個有效的充水層及厚沙底再加上足夠的生物石已成功一半…

講番個普通魚缸, 如果你個缸夠深(let say 20” deep), 用充水層及厚沙底再加上足夠的生物石是強烈建議的, 當然你可能會問自家個缸得17” deep又得唔得啊? 這問題無特定答案, 因扣減六吋沙底後有剩多少空間能砌石, 生物石砌到上頂外貌亦未必好看, 亦易有死水位, 所以真是無特定答案了…除此, 亦要預留空間放skimmer(化痰器), 造流器, 夏天時亦要chiller(即是要有pump推水入chiller, 奈何沒有滴流倉放上水pump, 多數利用canister filter來推水入chiller)…所以, 如果你個缸真是塞得入上面講的東西的話, 用番個普通魚缸來玩RT又真是得的….
但如果你個缸唔夠深(let say 14” deep), 段估你唔會再鋪6吋厚沙掛?! 剩下的選擇不多, 薄沙底, 一兩吋珊瑚骨或者清缸底, 薄沙底不建議使用, 放一兩吋珊瑚碎骨可以考慮, 不過我就寧可清缸底了, 生物石一定少不了

總結, 有空間做充水層及厚沙底是首選, 沒有空間就自己選擇, (即薄沙底 / 一兩吋珊瑚骨或者清缸底), 上面就用生物石做景, 輔以造流器 / canister filter出水喉來做流(目的是要做到儘量無死水位), 再預留空間放skimmer(可外置/內置), 這個就是RT用普通魚缸的基本缸內設置…

P.S. 當然, 若沒有充水層及厚沙底, 只靠生物石來養菌就一定是事倍功半了, 這正正是小弟開首時建議重新規劃一定好好好過削足就履的原因(用番個草缸), 再者因空間有限, skimmer的選擇亦有限(因無論RT/FOT, skimmer亦是很重要的一環), 這些是各位想用番個普通魚缸的入門者要仔細考慮…

待續
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
最後由 kit 於 週四 1月 29, 09 18:54 編輯,總共編輯了 2 次。
"我不知第三次世界大戰用什麼武器, 但我知第四次世界大戰會用木棍和石頭...."---愛因斯坦
頭像
kit
水族田園
水族田園

文章nwfmwyoj » 週四 1月 29, 09 22:18

多謝 Kit 版主既枱舉!

P 哥既作品係好勁呀! 佢老人家(其實佢唔老o架) 幾篇既作品都好正, 而且唔係空口講白話, 佢真係硏究出黎既...

可惜一代高人 P 哥同另一位 W 君都未有機會一睹其芳容.... 可惜可惜!!

所以我都 suggest 其他師兄如果真係諗住養珊瑚或者咸水魚缸, 去參考下 P 哥既作品, 會獲益良多!!!
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章nwfmwyoj » 週四 1月 29, 09 23:18

嘻嘻... 喔多個 post 先....

FOT 缸既 setup 比較容易, 亦比較平, 但魚兒則可以好貴... 我見過取平既海水魚係 10蚊條... 最貴.... 家下魚街買到既橙仙, 08 年初係 2萬三... 另外有D 係天價, 因為到今日都冇人返到...

生化過濾.. 淡水缸都有話要種菌啦, 但係種乜菌呀? 既然蛋白質分離器係將有機物抽走,但佢可以將所有既有機物抽走嗎? 梗係唔得啦... 所以我地更加要種菌喇.... 但係... 係乜菌呢? 消化細菌??? 係乜黎呀?

當魚魚或生物石上面既生物, 晌開缸既時候 (注意:開缸時係唔開化氮器既), 陣亡或者係佢地既分泌... 會轉化為有毒既亞摩尼亞 (NH3/NH4)... 魚魚或生物會因此而毒死... 但亦因為此環境下, 造就左好氧性細菌既生長... 所以我地最初晌水度 check 到既係 NH3/NH4 而唔係 NO2 或 NO3... 而當種到能夠消化到亞摩尼亞既細菌既好氧性細菌既時候, 細菌就會將亞摩尼亞食左.... 轉化為更毒既硝酸鹽 (NO2), 呢個時候, 亞摩尼亞既度數會一直減少至 check 唔到, 但 NO2 就會到最高! 而呢個時候亦會有可能死魚... 因為硝酸鹽係比亞摩尼亞更毒! 但亦要晌呢個滿有硝酸鹽既環境中, 種出一隻好氧性細菌.... 而當呢一隻好氧菌成熟時, 便會將水中硝酸鹽食左, 轉化為唔太毒既亞硝酸鹽 (NO3)..

而呢三個N... NH3/NH4, NO2, NO3 就係 P 哥所講既 N 氏三契弟.... [3D_11]

而當你新開個魚缸, 到你 check 唔到 NO2 既存在, 就係所謂既開完缸, N-Cycle 完畢! [36_1_27]

而呢d好養性細菌晌邊住呢... 呢d 濾材既分別... 就要喔多個 post ... 下回分解喇...

[36_1_1]
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章nwfmwyoj » 週五 1月 30, 09 16:46

講到濾材... 即係比菌住既地方啦...

市面上有好多種...

P 哥都有篇文章... 有關濾材... http://www.hkaquazone.com/forums/showthread.php?t=2824

睇專家講... 好過我吹啦... hehe...

同另一篇有關硝化細菌及其作用...

http://www.hkaquazone.com/forums/showthread.php?t=2828

..... 今晚要出去食飯.... 聽日又要出去玩足差唔多成日..... 咁.... 待續啦... 下次講過濾系統既 setup ...
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章nwfmwyoj » 週一 2月 2, 09 0:20

上回講到濾材.... 比呀 P 哥個幾篇文章既 link 大家...

今次先講下一 D 過濾系統....

Under Gravel Filter (UGF)
UGF 都好似係可以收入去博物館既過濾方法咁滯... 但家下都仲有人用緊.... 無他既, 因為佢係最平...
乜野係 UGF 呢? 最舊既 UGF 就係"格屎板"咁既做法咁... 上面加 D 碎石仔... 咁d 魚魚既排泄物就吸晒落缸底, 而果d石仔既表面, 就係養菌既地方.....
而咸水魚缸 (FOT) 就梗係唔會用"格屎板"啦, 因為好難 control 到有幾多水流過... 而主要係用喉底架(硬 PVC 水喉切成同魚缸底大小大樣的喉架) 加潛水泵... 晌喉底架用扇鋸, 鋸滿小坑, 潛水泵從喉架吸水, 噴回缸內, 可作水流用...

好處係 :
平.. 喉底架魚街d友仔都唔會收得你貴... DIY 都得, 沙又唔係太貴, 用大粒d 既珊瑚粒又得(但容易藏垃圾)
沙又好, 珊瑚粒都好, 佢地既 surface area 都會比乜乜生物環大得多... 咁即係過 N-Cycle 分分鐘可以快 D 搞定...
Surface area 咁多... 分分鐘可以養多 D 魚.

壞處係 :
到一定時間後(幾年), 個喉底架就會塞, 所以通常每次換水都要 "抄" 下 d 沙, 每 2-3 個月又要大 "抄" 一次, 將所有魚捉起, 之後在水中將所有沙抄起, 再將汚水抽走, 再加咸水再抄下d沙... 再抽走... 到洗到都冇乜汚糟野喇, 咁加完咸水後等水清之後, 加返d 硝化菌種... 放返 D 魚落缸... 你估你係唔係有比魚玩而唔係玩緊魚既感覺呢... :印堂發黑:

**** 呀..... 加入既水一定要係咸水... 如果唔係, 你d好氧菌會陣亡呀... ****

Reverse Under Gravel Filter (RUGF)
呢個都係用喉底架同泵, 但唔係吸... 而係 吹回喉底架... 通常係先經過濾桶, 將所有汚物先過濾.

好處係 :
唔駛抄沙, 但有UGF 既工功能...

壞處係 :
D 水冇咁清... 因為始終都會有沙粒被吹起..
有D 魚會頂唔順, 因為 D 沙有機會入魚鰓, 特別係蝶魚...
要用個扭力 d 既泵至得...

夜了.... 下回分解!!! :好夢:
最後由 nwfmwyoj 於 週一 2月 2, 09 10:01 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章OK » 週一 2月 2, 09 11:26

funmui 寫:多謝 nwfmwyoj兄 分享..... :mrgreen:

我睇完之後, 覺得養海水魚真係一門高深學問... :idea:

我睇完之後, 真係好想養海水魚呀!
尤其用底抽或底吹添喎! 是係小弟都有用係蝦缸嘛! :lol:
哈哈哈哈........
鹹缸、蝦缸同琶壽缸同時擁有, 真係好滿足呀!
頭像
OK
水 族 田 園
水 族 田 園

文章nwfmwyoj » 週一 2月 2, 09 16:58

嘩.... 咁快就聽完.... 用 UGF/RUGF 拿.... 咁我仲駛唔駛第二集.... 咁長篇呀.... 我都仲想呃多幾個 post 播... hehe... :爽:

後生仔.... 慢慢來..... :茶64color: 養咸水魚心急係大忌呀.....

以我所知... 仲有 滴漏(wet-dry), 沙缸, 濾桶, 沙樽... 生物石... 呀咁... 都可以比我呃多幾個 post.
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章nwfmwyoj » 週一 2月 2, 09 17:48

續上集....

滴漏(wet-dry)

Setup :
晌魚缸內做一個滴漏糟, 當缸內水位高過滴漏糟時, 便會流入糟內..
槽內放生物環又得... 放生物球都得... (主要都係養好氧菌用)
滴漏糟頂放白棉, 或生化棉... 主要係隔左d垃圾/或魚...
棉下面放一塊鑽滿孔既膠板... 可以等 D 水分報得好 D 咁落滴漏糟, 等每一粒生物環都可以比水到..
滴漏糟底開孔, 將水引到主缸下面沙缸...

原理:
故名思義.. Wet-Dry.. 滴漏糟係主要做 dry 果面, 當水流入滴漏糟時, 會將空氣抽到糟內, 加增中水氧氣, 以至水中溶氧量加增...使好氧菌能發揮更好功效! 如想發揮更理想 dry 功能, 可在滴漏糟底加氣石打氣.

至於 wet 果方面, 就係晌沙缸內做既, 將生物環或生物球放在沙缸/底缸內, 讓水流經, 再用泵水抽回主缸內...

好處係 :
乾淨, 簡潔... 缸內唔駛見到咁多野, 可以將 skimmer (化氮器) 放晌底缸內, 而 skimmer 所出既細泡泡亦唔會直接流入缸內...
RT 就可以將鈣反等設備放在主缸下面個櫃內...
缸面水都會流動

壞處係 :
梗係貴過用 UGF 啦...
地方用多左... 冇左個鞋櫃.... 因為放多左過缸做過濾.
要搵個師傅駁好 D 喉... 亦因為咁, 漏水既機會又大左...
每次餵魚都會好容易將 D 魚糧沖走...

今日又要出街食飯飯.... 下回分解... (又可以呃多個 post :好野:)
最後由 nwfmwyoj 於 週一 2月 2, 09 23:49 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章danny62 » 週一 2月 2, 09 21:58

這篇文章對新手好有參考性 :-D
頭像
danny62
電光藍鑽石
電光藍鑽石

文章nwfmwyoj » 週一 2月 2, 09 23:46

又講多兩句先...

沙缸 (Sump tank)
通常都係同 wet-dry 一齊, 主要係將濾材放晌缸內, 用黎養菌, 亦有師兄將個 UGF 放晌沙缸, 主要係先經 wet-dry 到沙缸頭一格將所有大件汚物過濾, 再到 UGF 就有咁烏糟... 而洗 沙床都容易 D...

setup
主缸下加造多一個魚缸, 主要作生物過濾用...
同一般魚缸唔同, 沙缸通常係一格格, 可以放化氮器, 生物環, 活性碳..

*** 生物環其實每到一定時間都要更換, 最好係每次換水都拿部份到咸水中 "樣樣".. 以清除其浸沉積物 ***

好處係 :
方便同比較美觀
亦有RT缸既師兄晌種草, 用以平衡早晚 PH...

壞處係 :
又係貴 D 啦...
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章M S » 週二 2月 3, 09 1:37

nwfmwyoj 寫:上回講到濾材.... 比呀 P 哥個幾篇文章既 link 大家...

UGF 都好似係可以收入去博物館既過濾方法咁滯... 但家下都仲有人用緊.... 無他既, 因為佢係最平...
乜野係 UGF 呢? 最舊既 UGF 就係"格屎板"咁既做法咁... 上面加 D 碎石仔... 咁d 魚魚既排泄物就吸晒落缸底, 而果d石仔既表面, 就係養菌既地方.....
而咸水魚缸 (FOT) 就梗係唔會用"格屎板"啦, 因為好難 control 到有幾多水流過... 而主要係用喉底架(硬 PVC 水喉切成同魚缸底大小大樣的喉架) 加潛水泵... 晌喉底架用扇鋸, 鋸滿小坑, 潛水泵從喉架吸水, 噴回缸內, 可作水流用...

好處係 :
平.. 喉底架魚街d友仔都唔會收得你貴... DIY 都得, 沙又唔係太貴, 用大粒d 既珊瑚粒又得(但容易藏垃圾)
沙又好, 珊瑚粒都好, 佢地既 surface area 都會比乜乜生物環大得多... 咁即係過 N-Cycle 分分鐘可以快 D 搞定...
Surface area 咁多... 分分鐘可以養多 D 魚.

壞處係 :
到一定時間後(幾年), 個喉底架就會塞, 所以通常每次換水都要 "抄" 下 d 沙, 每 2-3 個月又要大 "抄" 一次, 將所有魚捉起, 之後在水中將所有沙抄起, 再將汚水抽走, 再加咸水再抄下d沙... 再抽走... 到洗到都冇乜汚糟野喇, 咁加完咸水後等水清之後, 加返d 硝化菌種... 放返 D 魚落缸... 你估你係唔係有比魚玩而唔係玩緊魚既感覺呢... :印堂發黑:

**** 呀..... 加入既水一定要係咸水... 如果唔係, 你d好氧菌會陣亡呀... ****

Reverse Under Gravel Filter (RUGF)
呢個都係用喉底架同泵, 但唔係吸... 而係 吹回喉底架... 通常係先經過濾桶, 將所有汚物先過濾.

好處係 :

壞處係 :
有D 魚會頂唔順, 因為 D 沙有機會入魚鰓, 特別係蝶魚...

其實底抽(喉底架)係最平又有效的方法(以前用過) :-D ,不過真係要定期洗沙 :mad: ,換水最好用洗沙器洗一洗、一年一次大洗!
適合一D無地方放濾桶的魚友! :twisted:
圖檔圖檔

歡迎光臨 MS aquarium workshop facebook 專頁
https://www.facebook.com/msaquariumworkshop
頭像
M S
厚白的禁入
厚白的禁入

文章nwfmwyoj » 週二 2月 3, 09 15:11

M S 寫:
nwfmwyoj 寫:上回講到濾材.... 比呀 P 哥個幾篇文章既 link 大家...

好處係 :

壞處係 :

好處係 :

壞處係 :

其實底抽(喉底架)係最平又有效的方法(以前用過) :-D ,不過真係要定期洗沙 :mad: ,換水最好用洗沙器洗一洗、一年一次大洗!

多謝 MS 版主既補充!!! 係呀... 其實冇話邊個 system 絶對好, 又或一定唔好... 有得就有失... 主要係點配合...
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章OK » 週二 2月 3, 09 15:18

M S 寫:

咁如果有地方放濾桶, 咁再配合底喉一齊用, 咁會唔會仲好啲添呢?
哈哈哈哈........
鹹缸、蝦缸同琶壽缸同時擁有, 真係好滿足呀!
頭像
OK
水 族 田 園
水 族 田 園

下一頁

回到 新手天地

sitemapsitemap

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客