sitemapsitemap

[教學二]海水RT(reef tank)/FOT(fish only tank)硬件(入門篇)

萬事起頭難, 能有前人指路必能事半功倍

版主: 版主管理群

文章nwfmwyoj » 週二 2月 3, 09 15:49

濾水桶

setup :
在濾水桶或頂頭過濾器中, 加入生物環, 用作細菌居所..

好處係 :
比較方便, 簡單....

壞處係 :
通常可以放入過濾器中的生物環都不可能太多... 因此所能夠支持到的養魚數量亦相當有限...
而由於過濾器可於的過濾棉亦因此而減少, 所以需時常更換過濾棉..

** 緊記!! 生物環在換水時請盡量常常浸在減水中, 否則細菌會陣亡得比較多而影響水質 **

沙樽
setup :
將幼沙放到沙樽式生物過濾器中, 用水泵先到濾桶後再到樽內以至好氧菌可作生化過濾目標 ....

好處係 :
可以處理較多魚類, 但比 UGF 少.
比較方便, 簡單....

壞處係 :
一旦停電, 好氧菌陣亡得比較快...
水流控制比較煩.

生物石
除了沙以外, 生物石表面係大自然中另一樣既地方比好氧菌居住既地方...
而佢既裏面, 就係比厭氧菌住... 所以佢係最 natural 既濾材!

setup :
以生物石作景又得, 作沙缸濾材都得... 什至 wetdry 濾材都可以...

好處係 :
由於係 natural, 大部份既魚兒都唔會脫色...

壞處係 :
絶對唔可以落藥! 生物石既生物唔受得藥... 佢地陣亡會幾何式反缸!!!
唔養得魚! 因為佢地既養菌面積唔大!
由於生物石每舊都大少不一, 所以可以放既地方都幾難配合.
生物石自己都會有灰排出, 較為汚糟...
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章kit » 週二 2月 3, 09 19:59

本來想繼續我上個惦文的part2...但一見nwfmwyoj兄的大作…. 嘩, 我都唔使再花時間打字了, nwfmwyoj兄不止講了我我想講的, 他簡直是咸水族字典一本 :nov_adore: :nov_clap: …..

唯一要補充, nwfmwyoj兄上文的對象主要是FOT的朋友, 如應用於RT上要有小小微調…. For example: RUFG/UFG及沙樽並不太合用於RT….
總括而言, 無論是缸側/缸背滴(假)流缸抑或是全滴流缸都是合用於RT的(但只取其wet的一面, dry的一面則可免則免), 所以RT上應用滴流缸主要的目的是有一空間可容納skimmer, heater,鈣反之類的東西, 從而美化主缸(乾淨, 簡潔... 缸內唔駛見到咁多野也) 而滴流槽/沙缸內的上水泵的主要功用是提供水遁環以及除去水面油面, 再加上PVC喉管的裝設來協助主缸造流及順道用來推動水冷, 如果是全滴流缸, 沙缸更可利用來種植一些能吸取NO3的植物來協助水質管理…. 以RT來講, 全滴流缸(主缸在上, 沙缸在底) 比起缸側/缸背滴流缸一定是效能較高以及更易選購其他器才(買skimmer都多d選擇啦因地方較大) 而壞處則如nwfmwyoj兄所言: 地方用多左... 冇左個鞋櫃.... 因為放多左過缸做過濾. 要搵個師傅駁好 D 喉... 亦因為咁, 漏水既機會又大左...

連續劇一次播太多怕大家會厭, 先等nwfmwyoj兄派$入大家袋先, 小弟偷下懶, :萬年奸臣: 容後再接力…….
最後由 kit 於 週日 2月 22, 09 12:55 編輯,總共編輯了 2 次。
"我不知第三次世界大戰用什麼武器, 但我知第四次世界大戰會用木棍和石頭...."---愛因斯坦
頭像
kit
水族田園
水族田園

文章nwfmwyoj » 週三 2月 4, 09 15:39

其他及 part I 後記

有人話佢將厠所水入水喉駁到魚缸內, 又加個到頂出水位, 咁就不斷有新鮮咸水缸...
無疑, 香港得天獨厚, 魚友咁樣玩都得... 但一旦街外爆咸水管, 你缸魚又點好呢???

又有人話... 車! 我淨係用 O3 (臭氧), 乜都唔駛! 都養到!!!

最開始我都話左.. 各家有各法, 冇話最好, 又冇話最差!! 有人中學讀完成手 A 咁完成, 又有人成手 U ... 車! 夠係讀完喎, 係咪?

好似呀 Kit 版主所講, 以上既 過濾做法, 可以組合, 但係.... 多唔一定係最好喎...

我見過有魚友 D 缸, 又 UGF, 又頂頭加生物環... 又有濾桶加環... 仲有沙樽...... 但佢個缸好似得 20幾吋...
唔好話養幾多魚先, 各位魚友..... 生物環都係會塞呀.... 塞左要死流而放毒喎...

我以前見到大部份魚檔都係 UGF 就 ok, 冇話要加咁多呢樣果樣... 你唔會多魚得過賣魚既, 係咪...

Yee..... 咁 O3 (臭氧) 又係乜呀......

臭氧係可以將有機物氧化左既功用... 以前都幾普遍使用, 但好以吸得臭氣多會有肺癌喎... 而且魚兒都好身癢咁... 有人話 O3 係用晌 Skimmer, 但老實講, 勁既 skimmer 有冇 O3 都得, 唔勁既 skimmer 就用唔用 O3 都唔得... 咁成仟銀買個 O3 返黎做乜???

話時話... 大自然又點?
潮汐將有機物帶到沙灘, 你都會見到沙灘上海浪既泡泡痕跡...

細讀 P 哥既 post 你會發覺海藻最喜愛吸收既, 又或係最先吸既唔係 NO3 而係 NO2... 而大海中既海藻, 係比熱帶雨林所分解 CO2 更多..
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章nwfmwyoj » 週三 2月 4, 09 18:40

過濾篇 part II
Part I 就話將 NH3/4 轉到 NO2 再由 NO2 到 NO3...
Part II 就將 NO3 打回 氧同氮..

Part I 講好氧菌
Part II 講厭氧菌

上文話好氧菌將 亞摩尼亞轉化成硝酸鹽... 而另一隻好氧菌又將硝酸鹽轉化為亞硝酸鹽 (NO3)... 整個過程亞摩尼亞同硝酸鹽係好氧菌既食物.. 但亞硝酸鹽郤唔係厭氧菌既食物喎...

厭氧菌既食物係乜呢? 你有冇見過 AB 生物環有白色既? 有乜見過有人落乙醇落魚缸? 又有人用硫磺珠... 呢 D 都係厭氧菌既食物...

厭氣菌故名思義係唔要太多氧既細菌... 所以水流唔可以太快...什至要好慢... 一滴一滴咁流...

有人話 FOT 唔駛理 NO3, 都可以咁講, 但 NO3 太高, 魚魚都會中毒喎... 所以都唔係話完全唔駛理呀! 咁點理呀... 換水係最容易既做法... 但佢只係稀釋左水中既 NO3... 但我地都要 check 下自來水中有冇 NO3, 而你 D 鹽又有冇 NO3 喎.... 所以通常, RT 都會用 RO/DI 或 DI 水開鹽, 因為 RT 就真係唔太想要有 NO3 囉...

唉... 早幾年晌個友站寫過篇有關 NO3 過濾器材既 post... 搵唔返添....

市面都有幾隻唔同既 NO3 過濾器, 又有 D 吸 NO3 既石呀, 珠呀...
未試過我都唔知得定唔得, 所以不作評論... 但有d 吸完 NO3 又可能到飽和後會放返出黎, 所以都係試下先好...

NO3 過濾器
Setup :
NO3 過濾器既做法唔太難, 一個密封既濾桶, 放一個泵晌裏面做水流, 另外加一個 AB 白波晌裏面又或者定時放乙醇到過潛內...
再較入水為一滴滴咁入個濾水器內, 而出水就一滴滴咁落返沙缸內...
濾材就可以用生物環, 生物球都得..
如可以, 加一個 ORP 錶 check 住個 ORP, 太低就要洗下 D 濾材喇...

好處係 :
簡單方便...

壞處係 :
阻地方...
一滴一滴咁濾... 要幾多個 filter 至夠呀...
果 D 水有陣臭蛋味....
個入水位又好容易塞 ...
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章kit » 週四 2月 5, 09 14:04

nwfmwyoj 寫:過濾篇 part II
Part I 就話將 NH3/4 轉到 NO2 再由 NO2 到 NO3...
Part II 就將 NO3 打回 氧同氮..

Part I 講好氧菌
Part II 講厭氧菌

上文話好氧菌將 亞摩尼亞轉化成硝酸鹽... 而另一隻好氧菌又將硝酸鹽轉化為亞硝酸鹽 (NO3)... 整個過程亞摩尼亞同硝酸鹽係好氧菌既食物.. 但亞硝酸鹽郤唔係厭氧菌既食物喎...

厭氧菌既食物係乜呢? 你有冇見過 AB 生物環有白色既? 有乜見過有人落乙醇落魚缸? 又有人用硫磺珠... 呢 D 都係厭氧菌既食物...

厭氣菌故名思義係唔要太多氧既細菌... 所以水流唔可以太快...什至要好慢... 一滴一滴咁流...

有人話 FOT 唔駛理 NO3, 都可以咁講, 但 NO3 太高, 魚魚都會中毒喎... 所以都唔係話完全唔駛理呀! 咁點理呀... 換水係最容易既做法... 但佢只係稀釋左水中既 NO3... 但我地都要 check 下自來水中有冇 NO3, 而你 D 鹽又有冇 NO3 喎.... 所以通常, RT 都會用 RO/DI 或 DI 水開鹽, 因為 RT 就真係唔太想要有 NO3 囉...

唉... 早幾年晌個友站寫過篇有關 NO3 過濾器材既 post... 搵唔返添....

市面都有幾隻唔同既 NO3 過濾器, 又有 D 吸 NO3 既石呀, 珠呀...
未試過我都唔知得定唔得, 所以不作評論... 但有d 吸完 NO3 又可能到飽和後會放返出黎, 所以都係試下先好...

NO3 過濾器
Setup :
NO3 過濾器既做法唔太難, 一個密封既濾桶, 放一個泵晌裏面做水流, 另外加一個 AB 白波晌裏面又或者定時放乙醇到過潛內...
再較入水為一滴滴咁入個濾水器內, 而出水就一滴滴咁落返沙缸內...
濾材就可以用生物環, 生物球都得..
如可以, 加一個 ORP 錶 check 住個 ORP, 太低就要洗下 D 濾材喇...

好處係 :
簡單方便...

壞處係 :
阻地方...
一滴一滴咁濾... 要幾多個 filter 至夠呀...
果 D 水有陣臭蛋味....
個入水位又好容易塞 ...

nwfmwyoj兄講的NO3 過濾器可以DIY, 市面亦有成品, 成品主要有黑白波機和琉璜珠機, 兩者各有高低---
黑白波 : 慢, 安全, 合RT/FOT
硫磺珠 : 快, 有危機, 合FOT

有興趣的朋友可到友網冰室看看:
http://www.aquarium.org.hk/cgi-bin/ch/t ... pg=8&bpg=2

小弟都曾經DIY黑白波機但效果欠佳, 最終都是買了一個AB牌的成品...... http://www.aqua-medic.de/seawater/en/13/NR%20400/
"我不知第三次世界大戰用什麼武器, 但我知第四次世界大戰會用木棍和石頭...."---愛因斯坦
頭像
kit
水族田園
水族田園

文章Foxy » 週四 2月 5, 09 15:11

kit 寫:nwfmwyoj兄講的NO3 過濾器可以DIY, 市面亦有成品, 成品主要有黑白波機和琉璜珠機, 兩者各有高低---

http://www.aquarium.org.hk/cgi-bin/ch/t ... pg=8&bpg=2

小弟都曾經DIY黑白波機但效果欠佳, 最終都是買了一個AB牌的成品...... http://www.aqua-medic.de/seawater/en/13/NR%20400/

早幾天我都入左呢隻AB牌的黑白波機,但未有時間去攪 :漫不經心: 希望設定時會順順利利 :苦惱的煙狂:
忙。忘。惘...
圖檔
頭像
Foxy
可愛的新燈
可愛的新燈

文章kit » 週四 2月 5, 09 16:09

Foxy 寫:
kit 寫:nwfmwyoj兄講的NO3 過濾器可以DIY, 市面亦有成品, 成品主要有黑白波機和琉璜珠機, 兩者各有高低---

早幾天我都入左呢隻AB牌的黑白波機,但未有時間去攪 :漫不經心: 希望設定時會順順利利 :苦惱的煙狂:

最花心是時間, 起碼一個半個月先牛到菌兼stable...

Stable後最煩的一part是入水口, 若果不利用其他輔助動力(例如: 另外購買一個Dosing pump來pump水), 只靠黑白波機的配件來入水, 喉管很易阻塞, 只要超過一段時間無缸水入黑白波機, 機內的菌就會因缺"糧"而死...
頭像
kit
水族田園
水族田園

文章nwfmwyoj » 週四 2月 5, 09 16:51

Foxy 寫:

師姐可以試下淨係過濾器自己行泵, 唔好入水同出水, 每日滴幾滴 " 伏特加" 落個 NO3 過濾器度, 約一個星期, 可能會種得成...
頭像
nwfmwyoj
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章Foxy » 週六 2月 7, 09 16:24

nwfmwyoj 寫:
Foxy 寫:

師姐可以試下淨係過濾器自己行泵, 唔好入水同出水, 每日滴幾滴 " 伏特加" 落個 NO3 過濾器度, 約一個星期, 可能會種得成...

[em23] 謝謝魚醉師兄提供有用資料,等我晏d攪攪佢先 :K書:
用Vodka做炭源都好喎,咁
忙。忘。惘...
圖檔
頭像
Foxy
可愛的新燈
可愛的新燈

文章tingowan » 週日 9月 20, 09 23:49

我想點底喉點diy,有無得介紹一下,thanks
14"X9"X10"
ADA II 黑泥
E仔501
CO2 2秒1泡
up牌HQI 70W(2200-0730 CO2同步)
冬天: 25C 夏天:30C+ (草缸已清~.~ 1/oct/09-13/jan/10)
tingowan
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章kit » 週一 9月 21, 09 15:18

tingowan 寫:我想點底喉點diy,有無得介紹一下,thanks

可參考友網"鬧市冰室", 你試於冰室文章搜尋打"UGF" 應有不少information

http://www.aquarium.org.hk/cgi-bin/ch/topic_show.cgi?id=37408&h=1#304308

下一章

[教學三]RT造流器簡介

http://www.aquariumfarm.com/phpBB2/viewtopic.php?f=51&t=113564
頭像
kit
水族田園
水族田園

上一頁

回到 新手天地

sitemapsitemap

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客