sitemapsitemap

石頭記 (石材資料分享) - 更新了購買及清理石頭建議

有關各種淡水水中種植的水草品種、種植及相關資料討論!

版主: 版主管理群

石頭記 (石材資料分享) - 更新了購買及清理石頭建議

文章彩虹魚研究者 » 週一 7月 30, 12 0:32

各位CHING :HI:

小弟上了田園快一年, 好像沒見過有關主題, 所以大膽試做一個, 如資料有錯, 請指出, 會盡快更正 :跪拜禮new:

石材是水草缸內一種重要的材料, 它可以是缸中的主角(石景缸), 在水草缸添加一些石材可以加強質感. 而新手(例如我)初玩水草造景, 到水族店買石時, 總會發現林林總總不同石材, 但又不清楚石材之間的不同, 所以小弟介紹一下以下的石材: (解說全為個人見解)

山谷石
PH影響 : 低
硬度影響: 低
色調: 冷色系

被譽為最好的石材之一, 因為他對水質影響小, 又能襯托出水草的美態, 但通常SIZE較細, 價錢也較貴, 難在缸中大量使用

青龍石
PH影響 : 極高
硬度影響: 極高

青龍石的的顏色/形狀看起來都非常漂亮, 可惜它對水質影響極大, 所以不適合新手使用

木化石
PH影響 : 中
硬度影響: 中
色調: 暖色系

很有地質公園feel的石材, 但顏色較深, 跟綠色系水草不太合襯

笙石

價錢平, size選擇多, 對水質影響細, 但石孔常藏泥沙, 清理麻煩

溪石
PH影響 : 中
硬度影響: 中

新出的石材(?), 對水質影響中等, 入缸後顏色會改變

火山石
PH影響 : 極低
硬度影響: 極低

以前火山石只用來扎草, 但自從某日本品牌推出黑火山石, 就變成了蝦缸造景的極品, 除了對水質影響低, 更有養菌功效, 但價錢很貴
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
最後由 彩虹魚研究者 於 週二 10月 9, 12 14:22 編輯,總共編輯了 4 次。
幾時係買魚時機?
你識養既時候, 就係買魚時機! ^O^
頭像
彩虹魚研究者
不一樣迷宮
不一樣迷宮

Re: 石頭記 (石材資料分享)

文章彩虹魚研究者 » 週一 7月 30, 12 0:40

水紋石

另一有地質公園feel的石材 (東平洲), 但size通常較細, 只適合細缸

河石
色調: -

河石有很多不同顏色, 對水質影響不大, 但形狀上很難用, 多出現在原生缸/水陸缸
(河石同石春的分別是河石面是"鞋"的, 石春是滑的)

(更新)
新手到魚街買石, 有什麼要留意? 石買回來後要怎樣處理? 小弟有以下小小建議:

購買石頭:

1. 先不要心急, 在魚街同d樓上舖行個圈, 看看有什麼石買, 普遍價位大約幾多 (太平太貴的都要小心, 有些店用奸招欺騙消費者)

2. 看完後, 就因應你的造景及石頭的用途決定石頭選擇:
a) 一個缸最好只用一種石, 因為不同的石併合使用會很怪的(除非是你的特別設計)
b) 如果你整樹林景, 石是用來隔位或支撐沉木, 就最好選大小差不多的石
c) 如果你整草原景, 石是主角, 就最好選一舊較大的作"主石",然後選幾舊size不同但形狀同主石差不多的作"副石"
d) 石頭又重又貴, 所以買適當份量就好

3. 選石時, 看看石面/石孔/石隙有冇泥沙藏著(特別是笙石), 有的話就"靜靜雞"整走佢, 因為石是以重量計價, 泥沙只會令你比多d無謂錢

清理石頭:

1. 先用水清潔石面, 再用舊牙刷(但不能有牙膏跡)刷下d孔/隙, 清走d泥沙

2. 用熱水浸下d石, 溶解一些石上的物質及殺菌, 再刷幾下清潔然後用水沖乾淨

3. 用魚缸水或清水浸石1日, 看看有沒有異常(顏色/石面質地), 然後用試紙check下ph值同硬度, 都沒有問題就可以落缸了

(如果是有品牌的石, 可以只做步驟1.)

謝謝觀看 :眼汪汪:
最後由 彩虹魚研究者 於 週二 10月 9, 12 14:21 編輯,總共編輯了 4 次。
幾時係買魚時機?
你識養既時候, 就係買魚時機! ^O^
頭像
彩虹魚研究者
不一樣迷宮
不一樣迷宮

文章kiza » 週一 7月 30, 12 1:32

:GOODJOB:
kiza
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章Nev » 週一 7月 30, 12 3:02

岩哂我呢D新手,謝謝 :三八萌:
頭像
Nev
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章aquapian » 週六 8月 11, 12 0:10

Like!
aquapian
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章minicoopers » 週六 8月 11, 12 12:32

I like it, keep going.
minicoopers
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章海賊王 » 週一 8月 20, 12 23:48

請問山谷石係唔係即係八海石?
頭像
海賊王
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章Tony akina » 週一 8月 20, 12 23:50

海賊王 寫:請問山谷石係唔係即係八海石?

:推眼鏡: 兩樣野~

:GOODJOB: Miss左呢個post, 好有心, 多謝分享!! 但點解無萬天石呢??
圖檔
頭像
Tony akina
水族田園
水族田園

文章海賊王 » 週一 8月 20, 12 23:53

咁我想問下, 上年我入手左三舊八海石, 大小有二部PS3咁上下,要成六千銀,其實我有冇被昆?
頭像
海賊王
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章Tony akina » 週二 8月 21, 12 0:01

海賊王 寫:咁我想問下, 上年我入手左三舊八海石, 大小有二部PS3咁上下,要成六千銀,其實我有冇被昆?

:推眼鏡: 有冇相? 八海石香港好少有~
圖檔
頭像
Tony akina
水族田園
水族田園

文章海賊王 » 週二 8月 21, 12 0:18

Tony akina 寫:
海賊王 寫:咁我想問下, 上年我入手左三舊八海石, 大小有二部PS3咁上下,要成六千銀,其實我有冇被昆?

老細話:”你買左第時放返出去保證一定升值“,我中意呢種石有一種”禪“既感覺
頭像
海賊王
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章Tony akina » 週二 8月 21, 12 0:23

海賊王 寫:

老細話:”你買左第時放返出去保證一定升值“,我中意呢種石有一種”禪“既感覺

:驚02: :驚02: 八海石?? 六千銀?? :阿彌陀猴: :阿彌陀猴:
圖檔
頭像
Tony akina
水族田園
水族田園

文章Tony akina » 週二 8月 21, 12 0:31

海賊王 寫:

:驚02: :驚02: 八海石?? 六千銀?? :阿彌陀猴: :阿彌陀猴:

:畫圈圈: 呢d先係八海石~

http://www.mizukusa-fin.com/category/li ... iseki.html
圖檔
頭像
Tony akina
水族田園
水族田園

文章Raincheck » 週二 8月 21, 12 8:37

海賊王 寫:

六千銀,三舊石??? 有幾重? 邊個老細賣比你,等大家分享吓! :淚奔:
Raincheck
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章海賊王 » 週二 8月 21, 12 23:00

廢事開名啦,返正我都中意個几舊名既,遲啲成左景up上來大家再分享下啦
頭像
海賊王
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

下一頁

回到 草論(水中種植的水草討論區)

sitemapsitemap

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客