sitemapsitemap

[報到]小覆式溢流

相片分享與討論有關的經驗, 包括飼養方法, 品種討論, 及配對繁殖等等,
而分享性的蝦的相片, 也是貼在本版區之內。

版主: 版主管理群

[報到]小覆式溢流

文章easy4u » 週二 6月 3, 08 21:12

牙血都出埋, 先至批文入手....梗係實現多年黎o既原望...玩個小覆式啦 :樂奔:

Setting 如下:

層架: 實惠(90kg)
魚缸: ADA Cube Garden Mini L(x 2)
底床: ADA I 泥 3.5L + powder 3L, penacW , Bacter 100
燈具:
上層 ~ T8 15w X 2 ADA NA + KSS 12000K
下層 ~ PL 24W X 2 ~ 6500K
濾筒:EX90 (x 2), JAQNO 前置濾桶 (x 2) ,EX75推溢流
濾材: PH-s 6L,PH-m 1L,PH MonoBall 1L,ADA bio-Rio2L, MA-s 3L
水冷: 海利130A
換水: Philips濾水器HD3802
CO2: 1KG 雙錶電池閥(燈照同步, 其餘時間氣泵打氣)

白倉鈣水,Bio culture 2000, SMW, Green Bacter
白倉高鈣糧,微生物之素, 御賞,橫濱~松

蒙脫石,PH火山石,ada河石,珊瑚莫絲, 黑木蕨,幼葉鐵皇冠,責藻,噴泉太陽,美國鳳尾苔, 迷你牛毛氈, 細三角莫絲,柳樹莫絲

DAY 1

setup
圖檔

Bacter 100 ... 話有100種微生物, 說明話配合Green Bacter同bio-Rio效
果更佳,o甘o岩呢兩樣我又有係到, 見Bacter 100都係幾十蚊...買黎試下先
圖檔

penacW + Bacter 100 放底
圖檔

I代粗黑泥底 + 幼泥鋪面...本來想set埋底抽, 但缸細玩溢流,
都已經好多喉...唯有簡單D啦, 不過暫時未加溢流盒, 等D水定D先,
同埋可以試埋同缸同泥同濾材開缸...數據上有否大差別
圖檔

DAY 7

啤水後..水已清
水冷係另一個草缸用緊..呢二缸無水冷27度都ok啦,PH5.97
圖檔

set左一星期, 第一次check水...之前每次換水後加Green Bacter
Kh=0,Gh=4,NH3,NH4,No2,No3二缸樣樣都一齊好高..
圖檔

對左1個鐘水,放入30烈士,當然係低得熱o既虎紋蝦
圖檔

烈士當中原來有隻媽媽係度
圖檔

DAY 11

行埋缸邊...發現第一個死者係地下...死者應係早二曰大換水時受驚跳缸自盡..
圖檔

發現其中一缸內, 有唔小數目 ~ 水蚤(見到好驚係水螅,嚇鬼死)
圖檔

放大
圖檔

DAY 14

今日收到蝦友送o既蝦仔, 佢真係比到驚喜我,
仲要親自送到我屋企樓下, 真係好多謝您~唔敢開名, 怕佢比人狂pm!
圖檔

二星期啦, 第二次check水.. 二缸數據都好近, 暫時都仲係獨立行...
最驚喜係數據爆唔起No2,No3, 會唔會之後唔爆No3呢...
PH=6, PH= 6.1
Kh=0,Gh=5
NH3,NH4=0
No2=0.1, No2=0.3
No3=0~5

圖檔

Check水時見多隻大肚蝦, D卵好似就跌,就跌o甘

圖檔

DAY 18

天氣變得太熱..等唔切一個月後先搬蝦....水溫已去到29度...
水冷再唔由雜草缸搬過黎蝦缸...D草實死
落左二隻蝦仔去兩缸試水,三日後如仲見佢地...會搬哂所有蝦同水冷過蝦缸
29度...唔知佢地頂唔頂到....

圖檔

圖檔

DAY 21

check左水兩缸數據如下
Ph=6.1 Ph=6.1
Kh=1
Nh3,Nh4=0
Gh=5
No2=0
No3=0~5
圖檔

數據理想,先將我雜草缸(我D低級水晶係哂入便)推到19度,因要比時間我將水冷,濾桶,落藥消毒同啤水,
因雜草缸太多牛同蝸蟲

駁溢流盒時, 覺得會吸到蝦...馬上趕工
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

另外係出水管加孔防倒流,測試後效果都ok..但有半吋水流到下缸
圖檔

消毒同啤水後,搬水冷,濾桶過蝦缸,再駁溢流同水冷,等兩缸水混和降溫至25度..行3小時先降到26
上缸同下缸有0.5度溫差
圖檔

對水有蝦B,又大肚婆...真擔心...希望No2,No3唔會爆啦...
圖檔

圖檔

影下D落左缸蝦仔
圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

本來想等夠一個月先落蝦, 無耐敵不過家中女主人每曰音波功,
話我成屋都係魚缸野...所以3星期就落蝦
set缸過程十分開心, 因好多野都好smooth(其實諗左成個月)

小弟o黎個小總結:

頭一,二曰~ 啤水+換水..水算清

第一星期 ~ nh3/4,no2,no3一齊爆,
用bacter 100 + bio rab + green bacter
相信對健立N-cycle有不錯效果, (我用濾材全部係新, 無加其它菌)

未夠二星期 ~ 見水蚤...水質開始好
其間我加2前置桶, 其中一個放1L ma-s..個一缸ph便高左0.1

第二星期 ~ no2, no3都好低...水蚤多左
另一前置桶取走活牲炭, 放多1L ma-s..

第三星期 ...PH一樣, 有可能係ma環會有輕量推ph
gh 升5...因我家自來水已係4
未能確定ma對gh影響, 有待其它師兄報告
130a推2個32L缸..好吃力...都係大一級好D

除左之前跳缸死了一隻虎紋, 另外所有水晶及蝦B都0死傷

小弟全缸照出埸....

上缸
圖檔

下缸
圖檔

全景
圖檔

多謝各位比個意見,送草同蝦比我o既老友記.....

多謝觀賞!! :掰掰:

DAY 26 ~ Day 31 update
http://aquariumfarm.com/phpBB2/viewtopic.php?t=82988
最後由 easy4u 於 週日 6月 15, 08 19:14 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
easy4u
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章食獸 » 週二 6月 3, 08 21:23

好詳盡0既 report,超讚啊 :nov_clap:

好有部署,耐性又勁,相又靚,毒死人 :mrgreen:

唔知 Jo Jo 會唔會選來翻譯呢 :mrgreen:
開放時間 14:00-20:00 ^^

旺角 通菜街156號B 2樓 電話:3481 6817

M&M aqua design
頭像
食獸
包頭大麻呂
包頭大麻呂

文章肥雞走翼 » 週二 6月 3, 08 21:28

雖然我未睇晒, 但只睇圖都知easy4u兄你用左好多心血! very good! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
(一陣再詳細d睇先... :lol: )
圖檔
肥雞走翼
厚白的禁入
厚白的禁入

文章freeman.. » 週二 6月 3, 08 21:37

GOOD :lol: 部署
freeman..
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章水晶晶 » 週二 6月 3, 08 21:39

:nov_clap: 一切井井有條,報告詳盡,祝早日爆殖。 [36_1_11]
頭像
水晶晶
不一樣迷宮
不一樣迷宮

文章19&50 » 週二 6月 3, 08 21:51

:愛的轟炸: 嘩!攪到我都想兩缸結合一齊玩!
因而家兩缸用兩部水冷,正在每曰發出音波功(財政大臣)! :崩潰:
easy4u兄,可否劃出構圖,方便因後set up作參考。 [em23]
頭像
19&50
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章easy4u » 週二 6月 3, 08 22:37

食獸 寫:好詳盡0既 report,超讚啊 :nov_clap:

好有部署,耐性又勁,相又靚,毒死人 :mrgreen:

唔知 Jo Jo 會唔會選來翻譯呢 :mrgreen:

多謝食大欣賞小弟劣作 :-D
其實細缸, 難管理水質, 我諗最好方法係兩缸打通, 令水多左, 又可共用濾材...諗點DIY溢流盒先頭痛, 因朋友中無人玩溢流,真係爬左好多文...

肥雞走翼 寫:雖然我未睇晒, 但只睇圖都知easy4u兄你用左好多心血! very good! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
(一陣再詳細d睇先... :lol: )

多謝肥雞兄,你個開缸post, 比到我好多啟發我o架quote="freeman.."]uot;]GOOD :lol: 部署[/quote]

thanks

水晶晶 寫::nov_clap: 一切井井有條,報告詳盡,祝早日爆殖。 [36_1_11]

多謝水晶晶兄,欣賞小弟報告,成你貴言...

19&50 寫::愛的轟炸: 嘩!攪到我都想兩缸結合一齊玩!
因而家兩缸用兩部水冷,正在每曰發出音波功(財政大臣)! :崩潰:
easy4u兄,可否劃出構圖,方便因後set up作參考。 [em23]

19&50兄....我可劃出構圖...你比D時間我啦
頭像
easy4u
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章地球聯邦軍(吉姆) » 週二 6月 3, 08 22:41

超正~
逆流盒~會因上缸水位標升而令流量加大~有需要利用另置閘制,控制流量…另逆流盒需有排氣口,放氣減底因[紅吸]所做成拉力~小許意見希望幫到貴兄~^^!!
夜鬼一名!!
晚11朝8
下午通氣點.吾好嘈我!!
http://www.soka.edu.hk/template.htm

^^~GUNDAM迷~1定要玩下!!!
http://sd.hk.9you.com/product.php
頭像
地球聯邦軍(吉姆)
琴尾的伊仔
琴尾的伊仔

文章funmei » 週二 6月 3, 08 23:02

好仔細呀..........多謝分享.... :mrgreen:
頭像
funmei
豪氣的帝王
豪氣的帝王

文章easy4u » 週二 6月 3, 08 23:16

地球聯邦軍(吉姆) 寫:超正~
逆流盒~會因上缸水位標升而令流量加大~有需要利用另置閘制,控制流量…另逆流盒需有排氣口,放氣減底因[紅吸]所做成拉力~小許意見希望幫到貴兄~^^!!

多謝吉姆兄指教
其實我試過加閘制控制流量...因我逆流盒頂係開放式, 較細出水會去唔切由逆流盒滿瀉...
而我流量控制只可係取決用於溢流濾桶
逆流盒頂係開放式 = 有排氣口, 對嗎??

我溢流係有兩個盒...1個水入便, 1個係出便
頭像
easy4u
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章easy4u » 週二 6月 3, 08 23:18

funmui 寫:好仔細呀..........多謝分享.... :mrgreen:

多謝芬姐欣賞
頭像
easy4u
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章einahokei » 週二 6月 3, 08 23:23

非常之詳細既報告,
看得出花左唔少心機.
做景簡單得黎又有美感又方便睇蝦.
爆殖絕非難事.....讚!!
VERY GOOD ~
頭像
einahokei
可愛的新燈
可愛的新燈

文章bunnyfan » 週二 6月 3, 08 23:33

好多人都話MA環會影響GH
我自己經驗都係會
不過換多几次水就無野lu

:-D

我真係覺得個缸几靚

:-D
智慧由適當運用知識而來,知識由分析整理資訊而來
資訊由過濾組合資料而來,資料由觀察加上收集得來

若只是鸚鵡學舌般去處理問題
就等於連資訊層面也没能達到
更枉論這樣能否稱上有智慧了
圖檔
bunnyfan
可愛的新燈
可愛的新燈

文章香港仔 » 週二 6月 3, 08 23:45

報告詳細真係冇得頂,好有參考價值,祝早日爆殖 :drinking:
个景好靚!
香港仔
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章raymond-ma » 週二 6月 3, 08 23:48

easy兄,你個presentation無得頂。幾時真人show講講水冷二合一缸就好喇!祈待祈待。
豈能盡如人意
但求無愧於心
頭像
raymond-ma
厚白的禁入
厚白的禁入

下一頁

回到 蝦仔樂園

sitemapsitemap

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Majestic-12 [Bot] 和 0 位訪客